Lapsen rokottaminen – vinkkejä ja ohjeita

Monelle vanhemmalle on tuttua, että rokotukset herättävät lapsissa murheita ja ahdistusta. Rokotustilanteessa lapset pelkäävät eniten pistämisen tuottamaa kipua, mutta myös vieras ihminen ja erikoinen tilanne saattavat aiheuttaa pelkoa.

 

Lapsille tulee kertoa rehellisesti tulevasta rokotustilanteesta ja sen tuottamasta mahdollisesta kivusta etukäteen, koska lapsia pelottaa kivun lisäksi usein myös tietämättömyys rokotustilanteen kulusta. Rauhoittelun ja hyvien esivalmistelujen tarkoituksena on auttaa lasta ymmärtämään rokotuksen tarkoitus sekä auttaa lapsia voittamaan pelkonsa ja vähentämään heidän ahdistustaan. Rokotustilannetta voi tarvittaessa harjoitella jo kotona esimerkiksi pehmolelun avulla tai hoitaja voi pistää rokotteen lelulle ensin. Myöskään rokotustilannetta ei kannata turhaan pitkittää, vaan pelokas lapsi kannattaa rokottaa ensimmäisenä tai tietyissä tapauksissa reipas sisarus voi näyttää mallia rohkaisuksi. Eräs tapa nopeuttaa pääsyä rokotukselle on varata aika etukäteen rokotukseen, jolloin lapsi joutuu odottamaan lyhyemmän ajan ennen pistotapahtumaa.

 

 

Lapselle tulee rehellisesti kertoa, että rokottaminen voi tai tuntua hetken ikävältä, mutta on nopeasti ohi. Lasta kannattaa neuvoa pitämään käsi mahdollisimman rentona  pistotapahtuman aikana, jotta pistäminen ei tuntuisi niin kivuliaalta. Tähän hyväksi todettu konsti on ohjeistaa lasta leikkimään, että käsi on “lötkö kuin keitetty spagetti”. Hyviä kivunlievitysmenetelmiä ovat esimerkiksi harhauttaminen ja mielikuvien käyttö tai syvään hengittäminen.

 

Myös hyvän rokotusasennon hakemiseen tulee varata riittävästi aikaa, jotta lapsi pysyisi mahdollisimman paikoillaan pistotapahtuman aikana sekä vältyttäisiin pistotapaturmilta. Vanhemman syli on useimmiten lapselle paras ja turvallisin vaihtoehto. Hoitaja voi ohjeistaa vanhempaa tarvittaessa hyvän asennon löytämisessä.

 

Jos lapsella on ollut aiemmin kivulias tai pelokas kokemus pistämisestä, se voi toimia stressitekijänä ja vaikeuttaa myöhemmin tulevia toimenpiteitä. Lapsi myös aistii, jos vanhempaa jännittää rokotustilanne, joten vanhemman on hyvä pysyä itse mahdollisimman rauhallisena ja kannustavana. Lapsen kehuminen ja palkitseminen rokotuksen jälkeen on tärkeää miellyttävän kokemuksen luomiseksi – jotta rokottaminen sujuu mutkattomasti ensi kerrallakin.

 

Aiheesta lisää sekä lähteet: 
https://lapsenmaailma.fi/artikkeli/kun-rokottaminen-jannittaa-lasta/
https://projects.tuni.fi/uploads/2020/08/2a59a7be-huvila_katajisto-hannam_valmisopas_rokotus-neuvolakaynnilla.pdf


Teksti: Anna Tiilikainen

Jaa tämä artikkeli

Uusimmat artikkelit

Ajankohtaista

Terveyspisteen perustaminen

Terveyspisteen Perustaminen: Avain Onnistuneeseen Apteekkipalveluun Terveyspiste tuo apteekkiisi kokonaisvaltaisen terveyspalvelun konseptin, joka erottuu kilpailijoista tarjoamalla matalan kynnyksen terveyspalveluita suoraan asiakkaillesi. Terveyspisteessä asiakkaasi voivat nauttia monipuolisista

Ajankohtaista

Farmaseuttien rokotekoulutus

Farmaseutit voivat tarjota rokotuksia apteekeilla keväästä 2024 alkaen. Lausuntovaiheessa olevan asetusmuutoksen nojalla farmaseutit voivat toimia rokottajana yli 18-vuotiaille. Apteekki tarvitsee toimintaa varten mm. terveyspisteen ja vastuulääkärin. Rokotusten