Japanin aivokuume on virustauti, joka aiheutuu flaviviruksiin kuuluvasta Japanin aivokuumeviruksesta (Japanese encephalitis virus, JEV). Tauti on endeeminen Aasian ja Tyynenmeren alueella, ja se voi aiheuttaa vakavia neurologisia komplikaatioita, erityisesti lapsilla. Japanin aivokuumeen aiheuttama tulehdus voi johtaa aivokudoksen turpoamiseen, aivokalvontulehdukseen ja vakavissa tapauksissa kuolemaan.


Japanin aivokuume leviää Culex-suvun hyttysten pistojen kautta, jotka ovat saaneet viruksen aiemmin pistämällä tartunnan saaneita eläimiä, kuten sikoja ja vesilintuja. Ihmiset eivät voi levittää virusta toisille ihmisille, joten sairastunut henkilö ei ole tartuntavaarallinen. Japanin aivokuumeen oireet voivat vaihdella lievistä flunssan kaltaisista oireista vakaviin neurologisiin oireisiin, kuten kouristuksiin, tajuttomuuteen ja halvaantumiseen.


Japaninaivokuumerokotus on paras tapa suojautua Japanin aivokuumeelta. Rokotusohjelmat ovat auttaneet vähentämään taudin esiintyvyyttä, mutta Japanin aivokuume on edelleen merkittävä terveysriski alueilla, joissa rokotuskattavuus on alhainen. Rokotus on suositeltavaa erityisesti matkailijoille, jotka aikovat vierailla endeemisillä alueilla pitkään tai toistuvasti.


Japaninaivokuumerokoteohjelma koostuu kahdesta annoksesta, joiden väli on 4 viikkoa. Tämä antaa kattavan suojan japanin aivokuumeelta. Suoja kestää 12-24 kuukautta, mutta uusinta-annos voidaan antaa, jos henkilö altistuu edelleen virukselle. Japanin aivokuumeelta suojaudutaan IXIARO-valmisteella. Lääkeaine on hyvin siedetty, ja yleisimmät haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä, kuten kipua pistoskohdassa, päänsärkyä ja lihaskipuja.


On tärkeää huomata, että rokote ei anna suojaa muilta hyttysten levittämiltä taudeilta, kuten malarialta. Hyttysten torjunta on edelleen tärkeää rokotteen lisäksi. Hyttysten torjuntaan kuuluu hyttysverkkojen käyttö, hyttyssuojien käyttö, vaaleiden ja pitkähihaisten vaatteiden käyttö sekä hyttyssuihkeiden ja -voiteiden käyttö.