A- ja B- hepatiitti ovat viruksia, jotka aiheuttavat maksatulehdusta. Hepatiittirokote on paras tapa suojautua hepatiitilta. Suosittelemme ottamaan rokotteen erityisesti, jos matkustat heikon hygieniatason alueille. Tarjoamme yhdistelmärokotetta, joka suojaa sekä hepatiitti A:lta että B:ltä. Ennakkovarauksella saat kauttamme myös erillisiä hepattiitti A ja B -rokotteita.

 

 

Hepatiitti A

Hepatiitti A -virusta esiintyy ulosteessa. Virus leviää helposti sairastuneen käsien kautta.  Hepatiitti A virusta esiintyy erityisesti maissa joissa on huono hygienian taso.

Tartunnan yleisimpiä lähteitä ovat

  • WC-tilat,
  • Pesemättömät kädet,
  • Saastunut juomavesi,
  • Jääkuutiot sekä
  • Saastunut ruoka, erityisesti raaka ja kypsentämätön ruoka sekä pakkaamattomat maitotuotteet.

Hepatiitti A viruksen aiheuttamia oireita ovat mm. väsymys, pahoinvointi, kuume sekä ihon ja silmän kovakalvon keltaisuus. Hepatiitti A:n aiheuttaman vakavan maksatulehduksen riski kasvaa iän myötä.

Hepatiitti A on yleensä lievä ja paranee itsestään. Taudilta kannattaa silti suojautua rokottautumalla.

 

Hepatiitti B

Hepatiitti B on virus joka aiheuttaa maksatulehdusta. Hepatiitti B leviää suojaamattomassa seksissä sekä veren välityksellä.

Yleisimpiä tartunnan lähteitä ovat:

  • Suora verikosketus,
  • Suojaamaton sukupuoliyhteys,
  • Lävistyksien ja tatuointien ottaminen,
  • Tartunnan saaneelta äidiltä ja lapselle synnytyksessä sekä
  • Tartunnan saaneen henkilön henkilökohtaiset esineet. Tällaisia ovat esimerkiksi hammasharjat tai partakoneet.

Hepatiitti B:n oireita ovat tyypillisimmin pahoinvointi, ripuli, oksentelu, vatsakipu ja keltaisuus. Joskus virus voi aiheuttaa kroonisen infektion, joka saattaa johtaa maksakirroosiin, maksasyöpään tai maksan vajaatoimintaan.

 

Suojaudu yhdistelmähepatiittirokotuksella

Rokote on tehokkain ja varmin tapa suojautua hepatiitti A ja B -viruksilta. Suomessa rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain riskiryhmille. Matkailijan tulee huolehtia itse omasta rokotussuojastaan. Jokaisen Rokotepisteen valikoimasta löydät Twinrix-yhdistelmärokotteen. Voit myös saada kauttamme erillisiä hepatiitti A tai hepatiitti B -rokotteita, jos varaat rokoteaikasi etukäteen.

Yhdistelmärokotteen rokotusohjelma koostuu kolmesta pistoksesta kuuden kuukauden aikana. Normaalissa ohjelmassa toinen rokote annetaan kuukauden ja kolmas kuuden kuukauden jälkeen ensimmäisestä rokotuksesta. Kaksi ensimmäistä rokotetta täytyy ottaa ennen matkaa. Paras ratkaisu on ottaa ensimmäinen rokote vähintään neljä viikkoa ennen matkaa ja toinen juuri ennen matkaa. Kolmannen pistoksen jälkeen suojasi hepatiitti A:ta ja B:tä vastaan säilyy loppuikäsi ajan.

Yhdistelmähepatiittiokotuksen aikataulu

 

Tarvittaessa voimme soveltaa nopeutettua rokotustapaa, jolloin kaikki kolme rokoteannosta annetaan kuukauden sisällä päivinä 0, 7 ja 21. Toinen rokote siis annetaan viikon kuluttua ja kolmas kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Tällöin kuitenkin vaaditaan ylimääräinen tehosteannos 12 kuukauden päästä ensimmäisestä rokotteesta.

Varmistathan, että olet suorittanut hepatiitti-rokoteohjelmasi loppuun asti. Vain loppuun asti saatettu ohjelma antaa pitkäkestoisen suojan. Epäselvissä tapauksissa voit myös ottaa ylimääräisen rokotteen, sillä rokotuksesta ei voi saada yliannostusta.

 

 

Erilliset A- tai B-hepatiittirokotteet

Mikäli olet jo aloittanut erillisen hepatiitti A tai B -rokotusohjelman, voit suojautua halutessasi käyttämällä AB-hepatiittirokotetta tai ottaa suojan vain puuttuvalta hepatiittimuodolta. 

Hepatiitti A -rokote annetaan kahdessa osassa. Ensimmäinen annos täytyy ottaa vähintään kaksi viikkoa ennen matkaa. Toisen annoksen voi ottaa 6–12 kuukautta ensimmäisen rokotteen jälkeen. Toisella annoksella varmistat, että saat elinikäisen suojan.

Hepatiitti B -rokote koostuu kolmesta pistoksesta. Ne annetaan yhdistelmärokotteen tapaan, eli toinen rokote kuukauden ja kolmas kuuden kuukauden päästä ensimmäisestä.

 

Vastaamme mielellämme kysymyksiin rokotuksiisi liittyen. Ota yhteyteyttä sähköpostitse tai soita kysyäksesi lisää yhteystieto-sivullamme.